Plastic Soup Surfer Merijn Tinga gaat 550km suppen voor afval-scheiden in de klas.

plastic soup surfer5

De Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) peddelt komende september van Maastricht naar Schiermonnikoog in iets meer dan twee weken (550km). In samenwerking met influencer Matthijs Jaspers (The Happy Activist) zal hij aandacht vragen voor afvalscheiding op basisscholen.

Merijn Tinga: “De ‘Wakkere Wegwerpers Campagne’ heeft als doel afval-scheiden in de klassen vanzelfsprekend te maken. Op minder dan 10% van de Nederlandse scholen gebeurt dit nu. Terwijl de basis voor een duurzame omgang met afval in schoolklassen ligt.”

De campagne wil van de basisschool-leerlingen ‘Wakkere Wegwerpers’ maken. Het wil ze attent maken op de wegwerpmaatschappij waarin ze leven en aanzetten tot vermindering en hergebruik. De bovenbouw leerlingen worden middelen aangereikt om afvalscheiden voor hun klas en school mogelijk te maken. Daartoe worden leerlingen geholpen om een petitie te organiseren en te overhandigen aan hun lokale burgemeester. Het is vanwege afspraken uit het verleden tussen gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven dat afvalscheiden op scholen nu geen gemeengoed is.

Politieke Impasse Doorbreken

Afspraken uit het verleden en de bijdrage die producenten moeten betalen voor de inzameling van de verpakkingen maak dat de huidige wet- en regelgeving is niet ingericht op volledig hergebruik van afval op scholen. Merijn Tinga: “Er een knip tussen huishoudelijk afval en afval van bedrijven. Scholen, maatschappelijke organisaties en verenigingen zijn ingedeeld als ‘bedrijfsafval’ en betalen daardoor extra voor afvalscheiding. Onterecht, want van scholen komt vrijwel alleen huishoudelijk afval. We zitten met dit systeem in een politieke impasse en wij willen met de Wakkere Wegwerpers campagne die situatie doorbreken.”

Over Plastic Soup Surfer

Als Plastic Soup Surfer heeft Merijn Tinga met zijn surfexpedities grote invloed gehad het beleid en de invoering van statiegeld op kleine flesjes (va juli 2021). Daartoe surfte hij van Scheveningen naar England, bood 55 duizend handtekeningen aan in de Tweede Kamer en werd er een motie van hem aangenomen. In 2017 peddelde hij de rivier de Rijn af van de bron naar de monding. Hij stuurde een deurwaarder met een bewustwordings-exploot naar de CEO’s van 10 bedrijven die lobbyden tegen statiegeld.

Meer informatie: https://plasticsoupsurfer.org

Fotocredits: Instagram Plastic Soup Surfer

Ontvang voortaan deze POSITIEVE VIBE in je mail

Ja, ik wil elke week een update bomvol inspirerend artikelen ontvangen.

Geïnspireerd? Deel dit mooie verhaal

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Reacties & Opmerkingen